Gideon (inmiddels alweer even) 2 jaar!!

Hiep hiep hoera! Gideon is 2 jaar!

Van een kwetsbare baby die niet zonder beademing kon leven, tot de peuter die Gideon nu is. 2 jaar, vrolijk, eigenwijs, gevoelig, humoristisch en ons wonder! 

We hebben met zijn verjaardag een klein feestje gehad met wat familie. Maar blijkbaar was dit toch iets te veel voor hem, want deze hele avond heeft hij alles meerdere keren onder gespuugd. We merken dat hij erg gevoelig is voor drukte, en lichamelijk minder aankan dan we soms denken. We moeten echt (nog) beter op zijn grenzen letten.

We hadden deze blog-post, met nog wat meer info over hoe het gaat, klaar staan om na zijn verjaardag online te zetten. Maar vanaf zijn verjaardag tot kerst hebben we weer een aantal weken van ziekte en veel spugen gehad waar door dit weer een beetje op de achtergrond verdween. Tijdens zo’n periode proberen we hem zoveel mogelijk rust te geven, maar behalve de noodzakelijke dingen in het leven staat de rest voor ons een beetje stil. Niet dat we helemaal in overlevingsmodus schieten zoals in het begin, maar echt veel energie voor extra dingen is er niet. Maar we merken wel dat het voor Gideon heel veel scheelt als hij die extra rust krijgt.

Tussen kerst en oude-en-nieuw hebben we 3 weken gehad waarin Gideon het bijzonder goed deed. Beter dan ooit eigenlijk. Het lijkt wel dat hij er elke keer na een ziek en spuug periode een stuk sterker uit komt. We hebben liever dat hij gewoon gezond is en nergens last van heeft, maar we hebben bijzonder genoten van kerst. Het gevoel van echt gezin zijn en samen ook onbezorgd genieten van deze dagen heeft ons heel erg goed gedaan. Ook met oud-en-nieuw was het bijzonder fijn om samen te genieten van de gezelligheid en het vuurwerk. We hadden Gideon rond 12 uur wakker gemaakt, en hij vond het bijzonder interessant 🙂

Een week na oud-en-nieuw werd Gideon weer verkouden en begon weer te spugen. De link met snotterig zijn en spugen is voor ons inmiddels bekend. Zijn maagje kan blijkbaar niet goed om gaan met het verwerken van het slijm waardoor hij vaak moet spugen. Met name tijdens het slapen kan hij er veel last van hebben. Dan word hij vanuit het niets wakker en moet hij spugen. Het gaat dan net zolang door tot al het slijm eruit is. Dat betekent dan ook dat als dat ’s avonds is, hij ’s nachts wakker word omdat hij honger heeft. Dan zitten we rond 3 uur gezellig beneden een soepstengel of iets dergelijks te eten.

Maar we zijn deze keer eens gaan kijken we iets met zijn dieet konden doen wat zou kunnen bijdragen aan minder slijmvorming, in de hoop dat hij dan ook minder zou gaan spugen. Marieke is gaan onderzoeken in hoeverre meer of minder zuivel/lactose in een dieet verschil maakt, en wanneer kinderen last kunnen hebben van bijwerkingen of allergische reacties. We hebben niet het idee dat Gideon allergisch is voor lactose, maar het leek ons wel goed om eens te kijken of het iets zou helpen. Wel is het bekend dat kinderen, als ze bijv ziek zijn of een lagere weerstand hebben, tijdelijk gevoeliger kunnen zijn voor bepaalde stoffen en producten.

Dus zijn we, toen hij weer begon met spugen, gestopt met het geven van zuivelproducten om eens te zien of dit verschil zou maken. En of het nou komt door dit experiment of door iets anders, Gideon heeft beduidend minder moeten spugen. Terwijl hij wel gewoon verkouden was/bleef. We gaan nog even door met het vermijden van zuivel (met name melk en yoghurt) om te zien of het verder verschil maakt, maar het lijkt wel beter te gaan. Hij is nu al een paar dagen snotterig, zonder spugen als bijwerking. Terwijl het spugen meestal pas stopte nadat hij niet meer verkouden was. Wie weet zijn we hiermee iets op het spoor wat hem (en ons) heel erg gaat helpen om zijn energie beter te kunnen besteden.

Zo blijven we zoeken en ontdekken. Maar wat we vooral veel doen is genieten van hem. Gideon is steeds meer gaan kletsen en meer verschillende geluidjes gaan maken. Tot voor kort was “mamma” het enige woord wat hij zei, maar daar is “ja” en “die” bij gekomen. En hij probeert naast gebaren ook steeds meer met geluid duidelijk te maken wat hij bedoelt. Het gaat misschien niet snel, maar we zien wel groei. Lekker op zijn eigen tempo.

En met zijn koppie is in ieder geval niks mis. Hij snapt eigenlijk alles wat je tegen hem zegt en aan hem vraagt, en meestal doet hij ook wat je zegt. Hij weegt nu net iets meer dan 10kg, is 84cm lang, en is soms heerlijk eigenwijs. Van wie hij dat nou heeft…

Het is niet (meer) mogelijk een reactie te plaatsen


Berichten 1 tot en met 1 van totaal 1
 

Sandra

zondag, 18-01-15 15:11

Wat leuk om weer een update te lezen! Ik kan me indenken dat minder melkproducten helpt tegen het spugen. Ik mis een foto van hem bij het verhaal, hij is vast ook veranderd! ;-) Maar misschien is dat vanwege de privacy? ;-)

 
 
nl_NLDutch